Zes studenten van de Geelse IT-Factory wonnen vorig weekend de "Cisco Benelux Lighthouse Hackathon" in Brussel. Twintig teams uit België, Nederland en Luxemburg werkten drie dagen aan een IT-oplossing voor een probleem dat ze ter plaatse voorgeschoteld kregen. En dat sloot heel sterk aan bij de actualiteit. "Hoe kunnen we het verkiezingsproces in een democratie verbeteren?", luidde de vraag die Cisco stelde.
Met "Perfecting democracy" mikten de studenten van de IT-Factory op de jeugd. Ze tekenden een pop-up box uit, die men tijdens een campagne kan installeren op plaatsen waar veel jongeren komen.
De pop-up box wordt volgestouwd met Virtual Reality om jongeren aan te trekken en hen over de verkiezingen te informeren. De zes Geelse studenten mogen einde januari 2019 naar de CISCO-conferentie in Barcelona, waar de Europese finale van de Hackaton gespeeld wordt.
Cisco Benelux Lighthouse Hackathon
Een hackaton heeft niets met "hacken" te maken. Het is een wedstrijd waarbij ICT-teams een innovatieve en creatieve oplossing bedenken voor een probleem dat hen door een bedrijf of organisatie voorgelegd wordt.
De Cisco Benelux Lighthouse Hackaton richtte zich specifiek op studenten van hogescholen. Tot de wedstrijd werden twintig teams van zes studenten toegelaten. Men mikte op multidisciplinaire teams die kaas gegeten hadden van design thinking, prototyping, programming, scripting maar ook van managing networks, cloud systems, cybersecurity, sensors, internet of things, big data, blockchain....
De beschikbare plaatsen waren snel ingevuld. Aan de studenten werd gevraagd hoe zij het verkiezingsproces in een democratie zouden kunnen verbeteren.
Perfecting democracy with VR
De Geelse studenten bedachten een pop-up box, die men kan installeren op plaatsen waar veel jongeren komen, zoals scholen, universiteiten, bibliotheken, jeugdhuizen... Voor veel jongeren is politiek een "ver van mijn bed-show", er is dus meer nodig dan een uitnodiging om hun interesse te wekken.
En dus staken de studenten de box vol met nieuwe technologie zoals Virtual Realty-brillen. De box en vooral de technologie worden niet alleen gebruikt om jongeren te informeren, maar ook om feedback van hen te krijgen. Men kan met VR zowel de realisaties van een beleid als de plannen voor de toekomst laten zien.
Hoe zag een speelterrein voor kinderen er vijf jaar geleden nog uit en hoe ligt het er nu bij nadat het grondig opgesmukt werd? Hoe maken we van het jeugdcentrum dat helemaal uitgeleefd is weer een hippe plek? Foto's, video's, muziek, 3D-simulaties... het kan allemaal ingezet worden. Politieke partijen die naar de gunst en de stem van de jongeren dingen, kunnen zichzelf, hun realisaties, hun plannen... op die manier voorstellen.
Op het einde van een sessie krijgt de VR-kijker de resultaten van een hartmonitor te zien. Die resultaten tonen bij welke beelden zijn hartslag de hoogte inging. Weet de jongere niet goed wat hij wil zien of weten dan kan hij de "surprise me"-knop indrukken. En op alle momenten heeft hij de kans om via een microfoon feedback te geven op wat hij ziet en hoort. Het zijn maar een paar van de mogelijkheden die "Perfecting democracy", de pop-up box van de IT-Factory-studenten te bieden heeft.
CISCO live! | Barcelona
De jury van de Cisco Benelux Lighthouse Hackathon was onder de indruk en gaf de Geelse studenten de eerste prijs. Bram Bleys (Neerpelt), Kilian Fastenakels (Mol), Nicholas Meyers (Westerlo), Neil Van den Broeck (Heist-op-den-Berg), Cédric Van Nueten (Westerlo) en Steven Vispoel (Booischot) worden uitgenodigd op de Cisco-conferentie einde januari 2019 in Barcelona (https://ciscolive.cisco.com/emea/) waar alle deelnemers met hun innovatieve oplossing kunnen kennismaken.